سفارش تبلیغ
صبا ویژن

دستور بازداشت حیوان آزار مازندرانی از سوی دادستان بهشهر


 

  • دستور بازداشت حیوان آزار مازندرانی از سوی دادستان بهشهر

    فیلمی منزجرکننده از آزار و اذیت الاغ در مازندران چند روزی است که در فضای مجازی در حال دست به دست شدن است که در آن، یک جوان با داس مخصوص کشاورزی گوش‌های یک الاغ را به شکل وحشیانه‌ای از سرش جدا می‌کند.

    فعالان فضای مجازی خواستار برخورد قاطع دستگاه قضائی با عاملان این حیوان آزاری شده‌اند.

    فرمانده یگان حفاظت محیط زیست مازندران  با دردناک بودن این حادثه، اظهار کرد: پیگیری لازم برای برخورد با خاطیان این حادثه در دستور کار قرار دارد.

    مسلم آهنگری افزود: با پیگیری اداره‌کل محیط زیست مازندران، دستور بازداشت این فرد از سوی دادستان بهشهر صادر شده است.

    او اضافه کرد: شناسایی فرد متخلف از سوی ماموران انتظامی در حال انجام است . 

    235232




«آبخیزداریِ سازه‌ای»، عامل تخریب محیط زیست و منابع آب


 

  • «آبخیزداریِ سازه‌ای»، عامل تخریب محیط زیست و منابع آب

    نیازی به گفتن نیست که در شرایط نبود مداخله‌ی مخرب انسان، فرسایش خاک در حد بسیار پایین و به میزان طبیعی خواهد بود. بنابراین، عملیات آبخیزداری در درجه ی نخست باید با کاستن از فشارهای افراطیِ ناشی از فعالیت انسان آغاز شود؛ چنان‌که در مباحث اصیل آبخیزداری، بر کاهش چرای دام، جلوگیری از اقدام‌هایی مانند راه‌سازی و معدن‌کاری در حوضه‌های پُرشیب و حساس، و کمک به بازیابی مرتع با بذرپاشی یا کاشت نهال‌های بومی... تأکید شده است.

    اتکای حدود نود میلیون از 120 میلیون واحد دامی کشور به مراتعِ عمدتاً فقیر ایران، عامل اصلی فرسایش خاک و تخریب آبخیزهای کشور است. عامل مهم دیگر، طرح‌های «عمرانی» مانند راه‌سازی، کشیدن خط‌های انتقال برق و گاز و نفت، و معدن‌کاری است که به شکلی بی‌ملاحظه و با ورود تهاجمیِ ماشین‌های سنگین با راهبرانی ناآگاه نسبت به ظرافتِ طبیعت صورت می‌گیرد و ساختار پهنه‌های طبیعی را دگرگون می‌سازد. اما، در حالی که در خبرها و تحلیل‌های سازمان جنگل‌ها و مراتع، همانند منابع دانشگاهی و پژوهشی، بر چند برابر بودن شمار دام نسبت به ظرفیت مراتع اشاره می‌شود، در موضوع آبخیزداری، آن‌چه که بیشترین بودجه را به خود اختصاص می‌دهد و روز به روز هم بر مبلغ و نسبت آن افزوده می‌شود، عملیات سازه‌ای است. این عملیات، با شکل دادن هزاران بند و گابیون در دره‌ها، چهره‌ی طبیعی کوهستان‌ها را تغییر داده است.

    در سال 97 دولت دویست میلیون دلار از محل صندوق توسعه‌ی ملی برای اجرای طرح‌های آبخیزداری اختصاص داد و همین پول کلان، شتاب زیادی به طرح‌های ساخت سدهای کوچک که «سیل‌بند» و «گابیون» نامیده می‌شوند داد. این روزها هرجا که معرفی یا تبلیغ طرح های آبخیزداری مورد نظر است، عکس یا فیلمی از «خشکه‌چینی» در دره‌ها به نمایش گذاشته شده است. طرفداران این سازه‌ها می‌گویند که سیل‌بندها سبب آرام گرفتن جریان سیلاب و کنترل حجم رسوب‌ها می‌شوند. اما، مشاهده‌ها نشان می‌دهند که دست‌کم در شرایط ایران که در آن فرسایش خاک بسیار بیشتر از حد طبیعی و میانگین جهانی است، سیل‌بندها در مدت کوتاهی (حدود دو سه سال) پر از رسوب می‌شوند و اگر خراب نشوند، هیچ کارکردی در نگهداشتن رسوب‌های بعدی ندارند. همچنین نمی‌توانند جریان سیل را کند کنند، چرا که «حوضچه‌ی آرامش» آن‌ها پر شده و البته شیب کلی دره و کوهستان هم که پس از ساخت سیل‌بند تغییری نمی‌کند و سیلاب با همان سرعت پیشین، از کوه به پایین روانه می‌شود. سیل‌های شدید اسفند 97 و فروردین 98 ثابت کردند همان‌گونه که هیچ سدی نمی‌تواند سیل‌های بزرگ را مهار کند، هیچ خشکه‌چینی و گابیونی هم نمی‌تواند سیلاب‌های بزرگ را در دره‌های فرعی کم‌اثر سازد. برای نمونه، می‌توان به سیل‌بندهای رخ جنوبی رشته‌کوه توچال اشاره کرد که حتی آن‌هایی که پر از رسوب نبود هم در جریان سیل‌های اخیر این منطقه (که از سیل‌های آق‌قلا و خوزستان و لرستان، بسیار کوچک‌تر بودند) از رسوب پر و تعدادی از آن‌ها خراب شد.

    مسوولان آبخیزداری کشور مدعی هستند که یکی دیگر از فایده‌های سیل‌بندها این است که به دلیل فراهم ساختن آبِ بیشتر، سبب «مهاجرت معکوس» به روستاها شده‌اند و از جمله به‌تازگی در تارنمای سازمان جنگل‌ها و مراتع به مورد روستای واریش در شمال غرب تهران اشاره کرده‌اند. واقعیت اما این است که در بیشتر موردها، در پی اجرای طرح‌های آبخیزداری، دسترسی به آبِ بیشتر در منطقه‌های کوهستانی یا کوه‌پایه‌ای سبب کم شدن آب در دشت‌های پایین‌تر شده‌اند؛ شبیه همان اتفاقی که در پی سدسازی رخ می‌دهد. آبِ بیشتر در کوهستان و کوهپایه، همان اثری را ندارد که در دشت دارد، چرا که خاکِ ارتفاعات به اندازه‌ی خاک دشت برای کشت وکار استعداد ندارد و به علاوه، طول دوره‌ی رویش در کوهستان کم‌تر از دشت است. «تأمین» آب در کوهستان با این روش، بیش از آن که به تولید اقتصادی کشاورزی کمک کند، در شرایط اقتصاد بیمار ایران که متکی بر تصاحب زمین و زمین‌خواری است، پهنه‌های ملی را تبدیل به املاک خصوصی می‌سازد. نمونه‌ی عینی و تراژیک این رخداد را در آبخیزهای زاینده رود می‌بینیم که با ساختِ سازه‌های پرشمار در دره‌های فرعی این حوضه، مصرف آب در بالادست افزایش یافته و کل سامانه‌ی طبیعی رودخانه و نظام بهره‌برداری بومی از آب هم در آن‌جا به هم ریخته است. در پشت سیل‌بندهای بالادست زاینده‌رود که چندتایی از آن‌ها حدود سی متر ارتفاع دارند، آب زیادی ذخیره می‌شود که بیشترِ آن صرف توسعه‌ی باغ‌داری و مصرف در ویلاها می‌شود. به بیان دیگر، در این جا هم مانند موردِ سدها، یک عرضه‌ی آبِ بیشتر صورت گرفته که مصرف را افزایش داده و به زیانِ سهم‌داران سنتی آب تمام شده است.

    در کوه های شمال تهران (و دیگر شهرهای بزرگ) که بسیار مستعد زمین‌خواری هستند، گابیون‌بندی و عملیات جانبی آن مانند جاده‌کشی برای دسترسی راحت‌تر به بلندی‌های کوهستان، نهال‌کاری توسط شهرداری‌ها، و ساخت پارک و مجموعه‌های تفریحی به‌دست «سرمایه‌گذارانی» که معمولاً سرمایه‌شان همان زمین‌های ملیِ خصوصی‌شده و وام‌های بانکی است، و نیز باغ‌سازی به دست «بومیان» فرصت‌طلب، برای طبیعت بسیار خطرناک است. درواقع، مجموعه‌ی این عملیات به «شهری‌سازی» کوهستان می‌انجامد. از بیش از سی سال پیش که ساخت گابیون و سازه‌های مشابه در دره‌های شمال تهران آغاز شده، مشاهده‌های تجربی به‌هیچ‌وجه حاکی از این نیست که فرسایش خاک کم‌تر شده باشد یا سیل‌های کم‌تری رخ داده باشند یا سفره‌های آب زیرزمینی تقویت شده باشند. برعکس، در این مدت، فرسایش خاک و بدریخت شدن دامنه‌ها و دره‌ها بیشتر شده، چندین سیل مخرب رخ داده، و سطح آبخوان‌های دشت تهران به شکل هولناکی پایین‌تر رفته است.

    اما، آبخیزداریِ سازه‌ای در این سال‌ها با شدت بیشتری ادامه یافته و می‌رود که از نظر ابعاد کلی خاک‌برداری و دستکاری در سیمای سرزمین، از سدسازی هم پیشی بگیرد. به‌تازگی یک مورد از این نوع «آبخیزداری» در دشت گرچال در لواسان (بالادست روستای افجه) شروع شده که می‌توان آن را نمونه‌ی غم‌انگیز و شاخصِ بی اعتنایی به ارزش پوشش گیاهی طبیعی و صورت‌بندی کوهستان خواند. دشت گرچال با ارتفاع حدود 2400 متر از سطح دریا، یک نمونه‌ی کمیاب از دشت‌های آبرفتی مرتفع در البرز مرکزی است. این دشت، در پای قله‌های ساکا، اندار، پرسون، سیاه‌ریز، ریزان، سیاه‌لت، آتشکوه، مهرچال، سیاه‌غار، و سیاه‌چال، یکی از حوضه‌های مهم آبخیز برای رودخانه‌ی جاجرود و یک جاذبه‌ی پرآوازه‌ی کوه‌نوردی و گردشگری است که هرهفته پذیرای صدها کوه‌پیما است. تا هشت نه سال پیش هیچ درخت میوه‌ای در این دشت وجود نداشت، اما در این سال‌ها در آن درخت‌کاری شد که خود نخستین نشانه‌ی خصوصی‌سازی و تغییر دادن سیمای سرزمینیِ آن دشت بوده است. چند سال پیش، دور این باغ‌های تازه‌احداث حصار سیمی کشیدند و از افجه هم جاده‌ای ماشین‌رو تا دشت کشیده شد. چند هفته پیش، جاده تعریض و تسطیح شد و انبوهی سنگ به منطقه آوردند و لودرها شروع به کندن دهانه‌ی جویباری کردند که از دشت پایین می‌رود. خوب پیدا است که پیمانکار و عوامل اجرایی این طرح کم‌ترین اهمیتی به محیط حساس کوهستان نمی‌دهند و شاید اصلاً نسبت به این موضوع هیچ آگاهی ندارند. کارفرمای آنان هم که سازمان جنگل‌ها و مراتع باشد، برپایه‌ی پیش‌فرض‌های کلیشه‌ای که با «سیل‌بند» می‌توان سیلاب‌ها و رسوب‌ها را مهارکرد، این طرح را مانند ساخت هزاران سیل‌بند دیگر پیش می‌برد.

    با توجه به علامت‌گذاری‌هایی که انجام شده، به نظر می‌رسد که قرار است ساخت سیل‌بند در این منطقه، تا سه کیلومتر بالاتر از دشت گرچال، یعنی در دره‌ی سیاه‌ریز هم انجام شود. در حالی که این دره‌ی کم‌وبیش بکر دارای پوشش گیاهی خوب و حوضچه‌های طبیعی است که خود نقش آرام‌کننده‌ی رواناب‌های سیلابی را ایفا می‌کنند، به‌ویژه اگر با کنترل چرای دام و جلوگیری از چیدن سبزهای کوهی در بهار، احیا و تقویت پوشش گیاهی در دستور کار قرار گیرد. در منطقه‌ی لواسان که بورس‌بازی زمین، تغییر کاربری باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی، هجوم موتورسیکلت‌سواران و خودروهای بیراهه‌رو (آفرود) به طبیعت، و انواع تصرف‌ها در کوه و دشت و حاشیه‌ی رودخانه به پدیده‌ای فراگیر بدل شده، کاری که اداره‌ی منابع طبیعی در حال انجام آن است، تسهیل این اقدام‌های غیرقانونی و غیراصولی است. به‌ویژه با توجه به نصب تابلو توسط دهیاری افجه که نام جعلی و نادرست «دشت گیاهچال» را به منطقه داده، مشخص است که مقام‌های محلی و زمین‌خواران سیری‌ناپذیر، نقشه‌هایی برای شهری‌سازی دشت باارزش و خاطره‌انگیز گرچال ریخته‌اند. امید آن که سازمانی که خود را متولی مراتع و جنگل‌های کشور می‌داند، در تغییر کاربری جبران ناپذیر این میراث‌های خداداد و ملی، همیار تخریب‌گران نشود...!     

    *در تنظیم این یادداشت، از راهنمایی و اطلاعات نادر ضرابیان، کوه‌نورد و کنشگر محیط زیست، بهره برده‌ام.

     * کنشگر محیط زیست

    4747




لحظ? بلعیده شدن یک ستاره توسط سیاهچاله+فیلم


 

  • لحظ? بلعیده شدن یک ستاره توسط سیاهچاله+فیلم
    آفتاب‌‌نیوز :

    تلسکوپ تس که به منظور کشف و مطالع? سیاره‌های فراخورشیدی (خارج از منظومه شمسی) طراحی و ساخته شده، چگونگی تخریب و بلعیده شدن یک ستاره از سوی یک سیاهچاله را رصد و اطلاعات آن را بررسی کرده است.

    داده‌های این تلسکوپ غول‌پیکر اخیرا واقعه‌ای موسوم به ASASSN-19bt را ثبت کرده که طی آن یک ستاره به یک سیاهچاله نزدیک شده و کشش شدیدی که از سمت سیاهچاله ایجاد شده، ستاره را به سمت خود جذب کرده است.

    تعداد بازدید : 804

    در این رویداد فضایی، نیروی جاذبه سیاهچاله‌ سبب می‌شود که ستاره متورم شده، بشکند و به شکل یک جریان گازی درآید. دُم این جریان گازی به سمت مخالف جریان جاذبه و به سوی فضا فرار می‌کند اما باقی آن به دور جریان می‌چرخد و یک قرص برافزایشی را شکل می‌دهد.

    قرص برافزایشی یک ساختار دیسک مانند از ماده است که به شکل حلقوی به دور یک جسم خاص می‌چرخد. در این رویداد که اختلالات جزر و مدی نام دارد، قسمت‌هایی از ستاره که نتوانسته‌اند از نیروی جاذبه سیاهچاله بگریزند به داخل سیاهچاله کشده می‌شوند. این امر منجر به تولید پرتوهای نوری و همینطور اشعه ایکس می‌شود که ممکن است برای چند سال باقی بماند.

    تلسکوپ تس که به مدت یکسال با کمک چهار دوربین خود بخش‌هایی از فضا را رصد می‌کرد همچنین تلسکوپ اروپایی اکس‌ام‌ام-نیوتون (XMM-Newton)، در زمان وقوع این رویداد یعنی در 1 بهمن 1397 (21 ژانویه 2019) توانستند نور، اشعه ماوراءبنفش و اشعه ایکس ساتع شده از این رویداد را دریافت کنند.

    آنان همچنین متوجه شدند که دمای حاصله از این رویداد در عرض چند روز تا 50 درصد کاهش یافته است؛ مساله‌ای که در مطالعات پیشین دیده نشده بود.

    این اتفاق بسیار نادر است و هر ده تا صدهزار سال یکبار در کهکشانی مانند راه شیری به وقوع می‌پیوندد. یافته‌های آینده به درک بهتر ما از چنین رویدادهای نادری کمک خواهد کرد.




سرما و باران در استان‌های شمالی؛ تهران خنک می‌شود


 

  • سرما و باران در استان‌های شمالی؛ تهران خنک می‌شود

    امین حسین نقشینه افزود: همچنین از بعدازظهر روز شنبه ( 6 مهرماه ) در ارتفاعات شمالی آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و اردبیل افزایش ابر و بارش پراکنده رخ می دهد که تا روز یکشنبه ادامه دارد و بعدازظهر یکشنبه گستره بارش ها به خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی می رسد، دوشنبه بارش ها به غرب سواحل خزر محدود می شود.

     وی اظهارداشت: در سه روز آینده جنوب شرق کشور به ویژه در ارتفاعات جنوبی استان های سیستان و بلوچستان ، کرمان و شرق هرمزگان رشد ابر پیش بینی شده که همراه با بارش پراکنده ، رعد و برق و وزش باد شدید خواهد بود.

    وی ادامه داد: از ظهر یکشنبه هفته آینده وزش باد شدید برای خراسان شمالی، خراسان رضوی، سمنان ، خراسان جنوبی و شمال یزد رخ می دهد که گاهی با گرد و خاک همراه خواهد بود.

    نقشینه به کاهش دما در برخی جنوب کشور اشاره کرد و گفت: امروز آبادان و اهواز کاهش دمای سه تا چهار درجه ای داشتند و هوای اهواز مه آلوده بود، اما روز گذشته اهواز با دمای 45 درجه گرمترین نقطه کشور بود که پیش بینی می شود فردا به 42 درجه بالای صفر برسد.

    وی افزود : از شنبه هفته آینده شاهد کاهش دما در مشهد خواهیم بود، همچنین دمای تبریز امروز 28 درجه بالای صفر و یکشنبه 24 درجه می شود، دمای اردبیل امروز 31 ، فردا 28 و یکشنبه هفته آینده 23 درجه بالای صفر خواهد رسید، دمای رشت نیز امروز 29 درجه بالای صفر و یکشنبه هفته آینده 21 درجه بالای صفر خواهد بود.

    کارشناس سازمان هواشناسی گفت: شهرکرد با دمای 3 درجه بالای صفر و اهواز 45 درجه بالای صفر به ترتیب خنک ترین و گرمترین نقاط کشور در 24 ساعت گذشته بودند.

    تهران هفته آینده خنک‌تر می‌شود 

    نقشینه اظهار داشت: آسمان تهران امروز صاف و گاهی همراه با وزش باد خواهد بود، کمینه دمای امروز صبح مهرآباد 20 و شمیرانات 17 درجه بالای صفر بود، بیشینه دمای امروز و فردا در پایتخت به ترتیب 33 و 34 درجه بالای صفر خواهد بود، یکشنبه و دوشنبه هفته آینده کاهش دما در تهران رخ می دهد به طوری که دوشنبه دما به 29 درجه بالای صفر می رسد.

    235231




اولین گوشی دنیا با نمایشگر 180 درجه و دوربین 108 مگاپیکسلی!/عکس


 

  • اولین گوشی دنیا با نمایشگر 180 درجه و دوربین 108 مگاپیکسلی!/عکس
    آفتاب‌‌نیوز :

    به نقل از انگجت، شرکت شیائومی(Xiaomi) گوشی جدیدی را رونمایی کرده است که شاید از تلاش‌های آن برای تهیه یک نمونه اولیه از گوشی تاشو ناشی می‌شود. این گوشی "می میکس آلفا"( Mi Mix Alpha) نام دارد و با داشتن نمایشگر 180 درجه که به معنای واقعی کلمه دور تا دور گوشی پیچیده شده است، اولین گوشی دنیاست که تقریبا تمام سطح جلو و پشت آن پوشیده از نمایشگر است.

    اولین گوشی دنیا با نمایشگر 180 درجه و دوربین 108 مگاپیکسلی!/عکس

    این شرکت فناوری مستقر در پکن می‌گوید نسبت صفحه نمایش به بدنه این گوشی 180.6 درصد است! قسمت‌هایی که در این گوشی توسط نمایشگر پوشیده نشده‌اند تنها بالا و پایین آن و یک نوار در پشت گوشی است که دوربین پشت و حسگرها قرار گرفته‌اند. این قسمت‌ها از تیتانیوم هواپیما ساخته شده‌اند که از فولاد ضدزنگ سبک‌تر است.

    در حالی که ویژگی توی چشم این گوشی صفحه نمایش 180 درجه آن است، اما این گوشی یک ویژگی دیگر نیز دارد که شاید به همان اندازه جذاب باشد. "میم میکس آلفا" یک دوربین 108 مگاپیکسلی دارد که می‌تواند با وضوح 12032 در 9024 پیکسل عکس بگیرد.

    همچنین دارای یک دوربین فوق عریض(اولترا واید) 20 مگاپیکسلی با قابلیت عکاسی ماکرو 1.5 سانتی‌متری و همچنین یک لنز تله فوتو 12 مگاپیکسلی با بزرگنمایی نوری دو برابری و فوکوس PD دوگانه است.

    اما این گوشی دوربین جلو ندارد، چون به آن احتیاج ندارد و دوربین پشتی آن نقش دوربین جلو را هم بازی می‌کند. چرا که می‌توان گفت این گوشی با وجود نمایشگر 180 درجه اصلا پشت و جلو ندارد.

    اولین گوشی دنیا با نمایشگر 180 درجه و دوربین 108 مگاپیکسلی!/عکس

    یک نوار مشکی عمودی در پشت گوشی تعبیه شده که دوربین روی آن نصب شده است و باعث می‌شود صفحه پشتی کمی کوچکتر از نمایشگر جلویی باشد.

    از آنجا که این گوشی تقریباً تمام صفحه است، دکمه‌های فیزیکی(به غیر از دکمه روشن و خاموش در بالا) ندارد و در عوض دارای کناره‌های حساس به فشار است.

    اجزای دیگر این گوشی نیز از جمله حسگر اثر انگشت و فناوری آکوستیک که جایگزین هدفون معمولی و بلندگو است، در زیر صفحه نمایش پنهان هستند و مانند نسخه قبلی خود به نام "می میکس"(Mi Mix) از امواج مافوق صوت برای سنجش نزدیکی استفاده می‌کند.

    داخل دستگاه یک تراشه اسنپ دراگون 855+، 12 گیگابایت رم و 512 گیگابایت حافظه تعبیه شده است. این گوشی همچنین دارای باندهای رادیویی 5G برای هر سه اپراتور اصلی در چین است و از یک باتری 4050 میلی‌آمپر ساعتی با قابلیت شارژ سریع 40 وات بهره می‌برد.

    در حالی که ممکن است این گوشی مانند یک طرح مفهومی یا یک نمونه اولیه به نظر برسد، شیائومی می‌گوید در حال حاضر در حال تولید آن در تعداد پایین است و در ماه دسامبر آن را عرضه می‌کند. اگرچه هنوز مشخص نیست که آیا در همین زمان در خارج از چین نیز در دسترس خواهد بود یا خیر.

    اولین گوشی دنیا با نمایشگر 180 درجه و دوربین 108 مگاپیکسلی!/عکس

    البته نباید از قیمت گزاف این گوشی غافل شد. "می میکس آلفا" 19 هزار و 999 یوان یعنی حدود 2810 دلار قیمت دارد و این یعنی حتی گران‌تر از "گلکسی فولد" سامسونگ است که اولین گوشی تاشوی دنیاست.

    گذشته از اجزای سازنده، به نظر می‌رسد قیمت‌گذاری بالای آن احتمالاً به دلیل پیچیدگی‌های مونتاژ این محصول باشد.

    شیائومی همچنین گوشی جدید "می 9 پرو 5G"(Mi 9 Pro 5G) را معرفی کرده است که اولین گوشی جهان با قابلیت شارژ بی‌سیم سریع 30 واتی است. این بدان معناست که شما می‌توانید ‌فقط طی 69 دقیقه دستگاه را به صورت بی‌سیم 100 درصد شارژ کنید.

    خیلی جالب است که این گوشی از شارژ معکوس بی‌سیم 10 واتی نیز پشتیبانی می‌کند، بنابراین می‌توانید از آن برای شارژ دستگاه‌های سازگار با Qi مانند هدفون استفاده کنید.

    قیمت "می 9 پرو" با رم 8 گیگابایتی و حافظه 128 گیگابایتی حدود 520 دلار و با رم 12 گیگابایت و حافظه 512 گیگابایتی حدود 605 دلار خواهد بود که اگر ارزان‌ترین نباشد، حداقل آن را به یکی از ارزان‌ترین پرچمداران 5G تبدیل می‌کند.